Sansele copilului cu autism si specialistii

Studiile privind recuperarea copiilor cu autism

Copilul cu autism, indiferent de cat de afectat e, daca se incepe devreme, pana in 3.5 ani, cu interventia ABA, poate fi recuperat. Au demonstrat-o in ultimii 40 de ani cateva sute de studii. Care spun ca un procent intre 47% si 70.3% din ei au fost recuperati complet si integrati in scoli de masa. Astea sunt lucruri practice. Factuale. De netagaduit. Cei mai multi dintre parinti se opresc aici cu informatia parcursa atunci cand afla despre diagnosticul de autism al copilului lor.

autism

Realitatea interventiei asupra copilului mic diagnosticat cu autism

Doar ca din viziunea asta, factuala si de netagaduit, lipsesc cateva detalii. De fapt ele nu lipsesc dar cei mai multi parinti aleg sa le ignore. Prima se refera la numarul de ore de interventie ABA pe saptamana, pregatirea specialistilor si implicarea parintilor. Din pacate nu doar parintii copiilor cu autism sunt vinovati de situatia asta. Ci, printre multi altii si foarte multi specialisti care au formare in psihoterapie sau psihologie ori similar, dar nu au formare in ABA si prin urmare aleg sa isi „insele” clientii spunandu-le ca si ei „fac ABA”. Dar asta e o alta chestiune si incepand de acum, din 2024, „piata” se va curata singura pentru ca profesia de psiholog – analist comportamental a fost reglementata si prin urmare daca un parinte e inselat cu „si eu fac ABA” o sa poata depune plangere la Colegiul Psihologilor din Romania. O sa mai dureze probabil un strop, adica vreun an de zile, pana toti analistii comportamentali vor fi acreditati in Romania pe baza legala de catre colegiu. Ulterior, atata timp cat pozitia analistul comportamental e reglementata legal, un parinte hotarat poate deschide si proces penal de inselaciune impotriva psihologilor fara formare „care fac ABA” dupa ureche.

Acum cativa ani, vreo 5 mai precis, am spus ca va veni si vremea asta si ca „specialistii de carton” vor trebui sau sa isi revizuiasca pozitia si sa le spuna parintilor adevarul sau sa se apuce serios sa faca scoala, sa se formeze si sa studieze. Sic!

Vezi detaliile: click aici

Privire de ansamblu

Foarte multor psihologi li se pare ca interventia ABA asupra unui copil autist e o chestie asa, pe care o poate face oricine după ce a citit doua sau trei carti si a „prins” cateva concepte. Mai ales ca cei mai multi dintre ei considera si acum ca e tot paleativ. Adica e un soi de terapie sa invete culorile sau sa potriveasca cartonase. Pentru ca ei oricum nu au vazut vreodată un copil recuperat ori integrat si nici nu cred ca se poate intampla asta. Probabil exact de acolo si pleaca problemele lor. Ale „specialiștilor”. Doar ca interventia ABA nu are nicio legatura cu asta. Are legatura cu colectarea de date, cu analiza lor bucatica cu bucatica, apoi cu analiza obiectivului propus si abia apoi cu ganditul interventiei propriu-zise luand in considerare toti factorii din mediul copilului si toate variabilele. Curiculele de programe, cartile, studiile de caz, strategiile, modelele, metodele si alte cateva zeci de lucruri sunt pentru inspiratie nu pentru a fi replicate fara a aduna date sau fara a gandi protocolul in mod unic pentru copilul din fata ta. Nu e cantitate, e vorba de date, matematica si calitate. Exista si analisti comportamentali, unii chiar cu acreditare internationala, care sunt nepregatiti sau lenesi sau depasiti de situație?! Ooooo, daaa! Dar atunci cand vorbim despre interventia ABA asupra copiilor cu autism, cel mai prost si mai lenes analist comportamental e de vreo zece ori mai bun decât orice psiholog sau psihoterapeut care face ABA dupa ureche.

Multumim tuturor celor care au facut asta posibil!

Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.

evomag.ro
Distribuie știrea