Ministerul Mediului pregătește ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se dorește simplificarea procesului de înscriere pentru beneficiari. Această inițiativă vine în urma unui interes crescut pentru instalarea panourilor fotovoltaice în gospodării și, mai ales, a dorinței de a reduce facturile la energie electrică.
Prin intermediul acestui program, 150.000 de gospodării vor avea acces la finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice, cu o valoare de până la 20.000 de lei. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, fondurile necesare pentru derularea programului sunt disponibile și pentru anul 2023 și pot ajunge până la 3 miliarde de lei.
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Ministerul Mediului a luat în considerare feedback-ul utilizatorilor și, prin urmare, a decis să simplifice procesul de înscriere în program. Astfel, în momentul în care noua aplicație de înscrieri va fi gata, beneficiarii se vor putea înscrie doar cu buletinul și cu extrasul de carte funciară. Acesta reprezintă situația cadastral-juridică a imobilelor și este necesar pentru a verifica dacă beneficiarul este proprietarul legal al imobilului pe care intenționează să instaleze panourile fotovoltaice.
Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că obiectivul este ca 150.000 de gospodării să beneficieze de acest program. În plus, a fost prevăzut un buget mult mai mare, de 3 miliarde de lei, și se speră că se vor atrage și fonduri europene pentru a majora bugetul în cursul verii.
În plus, se vor face și alte modificări în programul derulat de AFM. În acest an, beneficiarii vor avea libertatea de a alege firma de instalare cu care vor semna contractul din lista AFM, spre deosebire de anul trecut, când procedura era inversă și puterea de decizie era în mâinile instalatorilor.
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea începe cel mai devreme în luna martie a acestui an, iar beneficiarii care vor fi selectați vor beneficia de sprijin financiar pentru instalarea panourilor fotovoltaice în locuințele lor.
În concluzie, prin simplificarea procesului de înscriere, Ministerul Mediului dorește să atragă un număr cât mai mare de beneficiari în programul Casa Verde Fotovoltaice și să contribuie astfel la creșterea utilizării energiilor regenerabile în gospodării. Acesta este un pas important pentru a proteja mediul și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.