Agenția Fitch Ratings a menținut luni ratingul „BB plus” pentru datoriile pe termen lung ale Băncii Transilvania, cu o perspectivă stabilă, conform unui raport de la Agerpres.
Ratingurile Băncii Transilvania sunt bazate pe puterea sa internă constantă, rezerve solide de capital, susținute de generarea internă de capital și un profil de finanțare stabil. Acestea mai reflectă și calitatea bună a activelor, consolidată de politici prudente de subscriere, potrivit Fitch.
Condițiile economice solide din România, aliniate la nivelurile din Europa Centrală și de Est, oferă băncilor oportunități moderate pentru activități profitabile. Echilibrul dintre performanța financiară decentă a sectorului și perspectivele de creștere se confruntă cu posibilele instabilități macroeconomice ale țării. Experții Fitch subliniază slăbiciunile structurale cheie ale sectorului bancar românesc, precum dependența mare de ratingul suveran al țării, fragmentarea sectorului și nivelul scăzut de incluziune financiară.
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România cu o cotă de piață de aproape 20% în totalul activelor sectorului, se concentrează pe serviciile pentru IMM-uri, antreprenori și clienți retail, având o relație solidă cu aceste categorii. Un portofoliu de împrumuturi diversificat și o expunere limitată la industrii instabile contribuie la performanța băncii.
O eventuală scădere a ratingurilor Băncii Transilvania ar putea rezulta dintr-o deteriorare continuă a calității activelor care afectează negativ profitabilitatea sau dintr-o scădere semnificativă a capitalizării. Îmbunătățirea ratingurilor ar necesita o evaluare mai favorabilă a mediului operațional din România, menținându-se soliditatea profilului de creditare al băncii. Aceste schimbări ar putea surveni dacă riscurile asociate cu ratingul suveran al României pentru sectorul bancar se atenuează.