Ce inseamna ROBOR? Este un indice care reprezinta dobanda la care bancile romanesti se imprumuta intre ele pe piata monetara interbancara.
ROBOR = Rata dobanzii oferite la nivelul interbancar din Romania.
Indicele ROBOR este unul dintre cele mai importanti indicatori ai pietei monetare din Romania, deoarece este folosit ca referinta pentru majoritatea creditelor acordate de banci in lei (moneda nationala a Romaniei).
Ce inseamna Robor si cum este calculat?
Indicele ROBOR este calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si este determinat de cererea si oferta de fonduri pe piata monetara interbancara. Daca cererea de fonduri este mai mica decat oferta, dobanzile vor fi mai scazute, in timp ce daca cererea de fonduri este mai mare decat oferta, dobanzile vor creste.
Indicele ROBOR are un impact semnificativ asupra ratelor la creditele acordate in lei, deoarece majoritatea acestor credite au o dobanda variabila care este legata de indicele ROBOR. Astfel, daca indicele ROBOR creste, ratele la creditele in lei vor creste, iar daca indicele ROBOR scade, ratele la creditele in lei vor scadea. De aceea, indicele ROBOR este unul dintre indicatorii importanti care trebuie luati in considerare atunci cand se alege un credit in lei.
Indicele ROBOR este calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin intermediul unui proces care reflecta dobanda la care bancile romanesti se imprumuta intre ele pe piata monetara interbancara. Procesul de calcul al ROBOR are loc in fiecare zi la ora 13:00 si este bazat pe tranzactiile efectuate de banci in ziua respectiva pe piata monetara interbancara.
Pentru a calcula indicele ROBOR, BNR ia in considerare un numar de tranzactii efectuate de banci pe piata monetara interbancara, prin care acestea isi imprumuta fonduri intre ele pentru o perioada de o zi. BNR calculeaza apoi media dobanzilor la care au fost imprumutate aceste fonduri, astfel devine indicele ROBOR pentru acea zi.
Indicele ROBOR este actualizat in fiecare zi la ora 13:00 si poate fluctua in functie de cererea si oferta de fonduri pe piata monetara interbancara. Daca cererea de fonduri este mai mica decat oferta, dobanzile vor fi mai scazute, iar indicele ROBOR va scadea. Daca cererea de fonduri este mai mare decat oferta, dobanzile vor creste, iar indicele ROBOR va creste.