Este foarte normal ca toti parintii sa treaca printr-o „perioada dificila” la inceput, odata ce au aflat despre problema autismului copilului lor. Sfatul meu ar fi „va rog sa nu disperati”, chiar daca medicul pediatru v-a luat orice urma de speranta de recuperare a copilului dumneavoastra. Am vazut o multime de cazuri care si-au revenit sau au devenit mult mai bune dupa o interventie timpurie asupra comportamentului . Ma puteti crede pentru ca am o experienta uriasa in tratarea autismului fiind tatal primului copil cu autism din Romania.
Interventia in autism – Cu cat mai devreme, cu atat mai bine
Incepeti devreme. Odata ce diagnosticul a fost pus, este foarte important sa acceptati diagnosticul cat mai repede posibil. Am vazut ca majoritatea parintilor „se lupta” cu diagnosticul si nu il accepta timp de luni sau ani de zile, ceea ce este extrem de daunator pentru copil. Interventia timpurie are un rol foarte important in recuperarea copilului din autism.
Asigurarea diagnosticului de autism
La un copil foarte mic, sa spunem intre 18 si 24 de luni, diagnosticul este dificil si devine cu atat mai dificil daca copilul are probleme usoare, respectiv e usor afectat. Daca duceti copilul la medicul de familie sau la un pediatru, diagnosticul poate fi uneori intarziat, deoarece este posibil ca unii dintre acestia sa nu aiba pregatirea clinica necesara pentru a identifica tulburarea de spectru autist (s-ar putea sa ma insel aici, deoarece pregatirea clinica difera de la o tara la alta si, de asemenea, experienta si gradul de constientizare au o mare influenta asupra cunostintelor pediatrului). Un specialist in neurodezvoltare este persoana potrivita pentru diagnostic. Respectiv un medic psihiatru. Un semn de diagnostic pe care l-am considerat intotdeauna foarte util in diagnosticarea autismului precoce este modul in care copilul reactioneaza la strigarea numelui sau. In special, atunci cand este strigat de un strain. Daca, din zece, copilul reactioneaza de mai putin de 7-8 ori atunci cand un strain ii striga numele, exista o sansa mare ca acesta sa se incadreze in spectrul autismului.
In concluzie, daca banuiti ca copilul dumneavoastra sufera de autism, va rugam sa il duceti cat mai repede posibil la locul potrivit pentru diagnosticare. Iar daca temerile dvs. sunt confirmate, incepeti interventia comportamentala cat mai repede posibil.